TIPS VOOR HET SCHILDEREN VAN EEN MUUR

Je bent zo ver. Alle benodigde spullen om de muren te schilderen heb je in huis, zoals FIXEER, PRIMER, MUURVERF of MUURVERF CLEAN. Of je bent je aan het oriënteren hoe je het beste een prachtige witte muur kunt schilderen. De muurverf van DE MUURVERFFABRIEK is van professionele kwaliteit, maar de verwerking is ook van belang voor een mooi eindresultaat.

Wij als kenners geven je graag TIPS om deze mooie klus te klaren. Bekijk ook de checklist met benodigdheden en het stappenplan voor het verven van een muur om nog beter voorbereid aan het werk te gaan.

LEKKER WERKEN

Het is fijn als je de ruimte hebt tijdens het schilderen. Zet meubels weg. Het liefst in een andere ruimte zodat je ze niet hoeft af te dekken. Een vrije omgeving zorgt ervoor dat je lekker kan werken.

AFPLAKKEN VAN DE ONDERGROND

Probeer nooit de afplaktape in de hoek te plakken. Je kan het niet goed aandrukken, de kans bestaat dat de verf er uiteindelijk onderdoor loopt. Probeer 2mm van de hoek te plakken. Zo kan je de tape goed vast drukken en krijg je een super strakke rand.

VERWIJDEREN VAN VERVUILING & AFDEKKEN VLOER

Verwijder alle viezigheid en vervuiling goed. Maak het schoon met een sopje. Verf hecht namelijk niet goed op vervuiling. Was alles even goed na met schoon water. Maak de vloer schoon voordat je het afdekt. Vuil op de vloer kan voor beschadigingen zorgen als je er overheen loopt. Maak gebruik van een wat dikker afdekmateriaal op vloeren. Dun materiaal scheurt snel. Voor meubels kan je wel dun materiaal gebruiken. Zorg er ook echt voor dat er geen open ruimtes zijn. Je zal zien dat er precies een druppel valt waar je hem niet wilt hebben.

ZUIGING VAN DE ONDERGROND

Het is belangrijk om te weten of de ondergrond niet zuigend, licht zuigend of sterk zuigend is. Dit kan je controleren door met een plantenspuit water op de ondergrond te spuiten. Wordt het water snel opgenomen en wordt de ondergrond donker van kleur? Dan is de ondergrond sterk zuigend. Het beste kan dan FIXEER worden aangebracht op de ondergrond. Ga niet direct met MUURVERF of MUURVERF CLEAN over een licht-of sterk zuigende ondergrond. De hechting zal niet voldoende zijn.

POEDERENDE ONDERGROND

Het is belangrijk om te weten of de ondergrond poederend is of niet. Heb je al met jouw hand over de ondergrond gewreven? En wordt deze dan wit? Dan is de ondergrond poederend. Borstel de ondergrond zo goed als mogelijk af met een stoffer zodat al het loszittende materiaal verwijderd is.

FIXEREN & IMPREGNEREN

Wanneer de ondergrond poedert of sterk zuigt is het slim om niet direct met PRIMER aan de gang te gaan. De hechting zal niet voldoende zijn. Voor een goede hechting zal de ondergrond eerst met FIXEER moeten worden behandeld. Let heel goed op dat je FIXEER niet te dik aanbrengt. FIXEER is erg dun. Daardoor kunnen gemakkelijk druppels ontstaan. Laat deze niet zitten maar haal ze weg. Dat kan je doen door nogmaals met een roller of kwast over de druppel heen te gaan. Mocht je de druppel wel laten zitten is de kans groot dat deze nog te zien is na het aanbrengen van MUURVERF of MUURVERF CLEAN. Dat is zonde.

TESTEN VAN DE HECHTING

Twijfel je over de ondergrond? Voor een hechtproef uit. Het klinkt lastiger dan het is. Plak een sterk klevende tape op de ondergrond. Druk deze heel goed aan en laat het 15 minuten zitten. Trek vervolgens -in een vloeiende beweging -de tape rechtstandig weg van de ondergrond. Wanneer er geen deeltjes van de ondergrond worden meegetrokken kan je met een gerust hart aan de slag.

REPAREREN VAN BESCHADIGINGEN

Zitten er deuken of beschadigingen in de ondergrond? Dan wordt het tijd ze eerst te repareren. Repareer alle beschadigingen met behulp van een geschikt reparatiemiddel. Doe dit zo strak en glad als mogelijk. Om het helemaal glad te maken is het slim om de reparaties -na droging van het reparatiemiddel- te schuren. Dan zie je er straks niks meer van als de muur of plafond is geschilderd. Verwijder direct alle stof die tijdens het schuren is ontstaan.

AFKITTEN VAN SCHEUREN EN NADEN

Zitten er scheuren of naden in de hoeken? Dan kan je deze dichtmaken met behulp van acrylaatkit. Spuit de kit in de hoeken. Doe dit rustig en met beleid. Strijk de overtollige kit weg met je vinger. Het helpt als je de vinger eerst nat maakt met water. Dan blijft de kit niet plakken. Laat de kit goed doordrogen voordat je gaat schilderen. Als de kit niet goed droog is kunnen er kleine haarscheurtjes ontstaan in de verflaag. Dat zou zonde zijn.

VERDUNNEN VAN VERF

Vind je de verf toch iets te dik? Geen probleem. Verdunnen kan geen kwaad. Als het maar niet teveel is. Verdun nooit meer dan 10%, dat komt de verf en dekking niet ten goede. Voeg kleine beetjes water per keer toe, zo voorkom je dat de verf teveel wordt verdund. Roer -na het toevoegen van het water -de muurverf goed door.

HOEVEEL VERF HEB JE NODIG?

Soms kan het lastig zijn om te berekenen hoeveel verf je nodig hebt. De hoeveelheid is ook afhankelijk van de manier waarop je de verf aanbrengt: met een kwast/roller of verfspuit. In beide gevallen helpen wij jou een beetje.

Kwast en roller:
Met 1 liter PRIMER kan je ongeveer 9 vierkante meter schilderen. De berekening die je moet doen is: de totale oppervlakte / 9 = aantal liter verf. Stel de muren zijn bij elkaar 90 vierkante meter: 90/9=10. Je hebt dus 10 liter nodig.

Verfspuit:
Met 1 liter PRIMER kan je ongeveer 5 vierkante meter spuiten. De berekening die je moet doen is: de totale oppervlakte / 5 = aantal liter verf. Stel de muren zijn bij elkaar 100 vierkante meter: 100/5=20. Je hebt dus 20 liter nodig.

VOORKOM STREPEN & BANEN

Soms lukt het niet. Na het schilderen van een wand of plafond zie je allemaal banen. Natuurlijk is dat niet de bedoeling. Om banen te voorkomen is het slim om:
• Voldoende verf aan te brengen. Vaak wordt te weinig verf aangebracht waardoor er een ‘schraal’ uiterlijk ontstaat.
• Niet te veel door de verf blijven strijken of rollen. Des te meer er door de verf wordt gestreken of gerold des te grover het uiterlijk wordt.
• De verf goed te verdelen. Banen kunnen ontstaan doordat op de ene plek meer verf zit dan op de andere plek.
• Zo snel mogelijk te werken. Je brengt dan de verf ‘nat in nat’ aan. De kans op banen wordt stukken kleiner.

VERBRUIK VAN DE VERF

Het verbruik in de praktijk kan anders zijn dan het rendement wat beschreven staat. Dat kan gebeuren als een structuur in de ondergrond zit die je hebt geschilderd. Je hebt dan meer verf nodig. Het rendement kan dus afwijken. Is de ondergrond heel grof ? Bestel iets meer verf.

TAPE WEGTREKKEN

Trek de tape weg als de verf nog nat is. Laat je de tape zitten totdat de verf droog is kunnen er beschadigingen in de verflaag ontstaan. Of de tape scheurt heel vaak waardoor het een giga-klus wordt om alle tape te verwijderen.

MAKKELIJK WERKEN

Maak gebruik van een grote verfbak waar de verf in kan. Zet er een rolrooster is, dan kan je de verf goed verdelen op de roller en voorkom dat de verf snel van de roller af valt. Heb je een grote muur te schilderen? Een rolstok is heel handig. Je hoeft veel minder te bukken en het werkt nog sneller ook.

DROGEN VAN DE VERFLAAG

Het duurt ongeveer 28 dagen voordat de verf helemaal is uitgedroogd. Daar merk je verder niks van. Bij een lage temperatuur en/of hoge luchtvochtigheid kan het doordrogen wat langer duren.

De waardering van www.demuurverffabriek.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 161 reviews.