Muren en plafonds schilderen

Wat heb je nodig?

Met dit handige stappenplan kan iedereen muren en plafonds schilderen.

Stap 1. Het begint natuurlijk bij de voorbereiding. Zorg dat alle meubels in je kamer zijn afgedekt of uit de kamer zijn verwijderd. Bedek ook de hele vloer met afdekfolie.

Stap 2. Zorg ervoor dat alle delen die niet geschilderd hoeven te worden, afgeplakt zijn met tape. Denk bijvoorbeeld aan deuren en ramen, stopcontacten en plinten.   

Stap 3. Het is belangrijk dat je al het stof en eventueel lijm van de wanden/plafonds verwijdert voordat je gaat schilderen. Doe je dit niet, dan hecht de verf slecht en krijg je geen mooi eindresultaat. 

Stap 4. Afhankelijk van de ondergrond van de wanden/plafonds is het raadzaam om het oppervlak voor te strijken. Wanneer moet je voorstrijk gebruiken? Bij een zuigende muur of plafond is het verstandig om de muur eerst voor te strijken. Wanneer je een poederende muur hebt kun je beter eerst een fixeermiddel gebruiken. Door wat water te druppelen op de muur of het plafond kun je erachter komen of je een zuigende muur hebt. Is het water snel weg? Dan heb je te maken met een zuigende muur en kun je deze dus beter eerst voorbehandelen met een voorstrijkmiddel.                                                                                           

Stap 5. Het schilderen kan beginnen! Begin allereerst met het schilderen van de randen en hoeken. Doe dit met een kwast en maak stroken van ongeveer 5 centimeter. Rol dit vervolgens na met een kleine vachtroller tot ongeveer 1 centimeter van de rand. Het na rollen met een muurverfroller zorgt ervoor dat je geen structuurverschil tussen de rand en de rest van de wand of plafond ziet.

Stap 6. Wil je het plafond en de wanden allebei schilderen? Begin dan altijd met het plafond. Na het schilderen van de randen en hoeken kun je verdergaan met de rest van het oppervlak. 

Stap 7.  Giet de verf in de verfbak en haal de roller een aantal keer door de verfbak zodat je muurverfroller goed vol zit met verf. Het is belangrijk dat je hier ‘nat in nat’ werkt. Dit betekent dat de eerder aangebrachte verf niet mag drogen voordat de rest aangebracht wordt. Dit zorgt ervoor dat de wanden/plafonds straks egaal zijn.

Stap 8. De muurverf verdeel je eerst kruislings en dwars met de roller over de muur. Daarna rol je dit in rechte verticale banen na. 

Stap 9.  Blij met het resultaat en klaar met schilderen? Dan is het nu tijd om op te ruimen en schoon te maken. Wanneer je de roller nog vaker wil gebruiken dan kun je deze bewaren in een plastic zak die luchtdicht is afgesloten. Wil je dit niet? Maak het gereedschap dan goed schoon met water voordat je het weggooit.