Fixeer aanbrengen

Sommige muren moeten, voordat je kan beginnen met schilderen, eerst behandeld moeten worden met Fix. 

Welke ondergronden dienen gefixeerd te worden?

  • Een zuigende ondergrond
  • Een poederende ondergrond
 
Om erachter te komen of je een zuigende ondergrond hebt, kun je dit testen door wat water te druppelen op de muur. Als het water snel weg is, heb je een zuigende muur en moet je de muur voorbehandelen met Fix of Voorstrijk. Of je een poederende muur hebt, kun je testen door je hand langs de muur te halen. Is je hand daarna dezelfde kleur als de muur omdat de verf afgeeft? Dan heb je een poederende muur en zal je eerst Fix moeten gebruiken. 
 

Hoe breng je een fixatie aan?

 
Stap 1. Probeer de poeder zo veel mogelijk te verwijderen met een borstel en ontvet de oude verflagen met een Ontvetter. 
 
 
Stap 2. Schuur de oude verflagen goed op. Let op! Altijd eerst ontvetten en dan pas schuren.
 
Stap 3. Dek alles goed af voordat je gaat beginnen met schilderen. Gebruik hiervoor Afplaktape en Afdekfolie

Stap 4. Nu kun je beginnen met het aanbrengen van Fix. Voor het aanbrengen van Fix maak je gebruik van een kwast en een roller. Doe dit wel voorzichtig, want Fix is net zo dun als water. Eerst smeer je met de kwast de Fix uit langs de tape zodat je de randjes netjes kan doen. Daarna verdeel je met een roller de Fix gelijkmatig over de rest van de muur. Zorg ervoor dat je geen druipers krijgt tijdens het uitrollen van de Fix, dit zie je later door de verflaag heen. Om druipers te voorkomen, kun je het beste van boven naar beneden werken. 

Stap 5. De Fix moet ongeveer 2 uurtjes drogen. Hierna kun je de muur gaan schilderen in de gewenste kleur. 

Hoe je een muur of plafond schildert, lees je hier.