Hoe bewaar je verf?

Verf bewaren

Voordat je begint met schilderen is het goed om in te schatten hoe veel verf je ongeveer nodig hebt voor je schilderklus. Want wanneer je precies genoeg muurverf hebt is dit gunstig voor het milieu en voor je portemonnee! Maar soms komt het niet precies uit of wil je de verf bewaren om op een later tijdstip verder te gaan. Hoe lang kun je de verf dan eigenlijk bewaren en hoe kun je de verf dan het beste bewaren? Dat leggen wij je hier uit.

Hoe lang kun je verf bewaren?

Een onaangebroken emmer met muurverf is ongeveer 12 maanden houdbaar. Je moet er dan wel voor zorgen dat de verf op een koele, droge en vorstvrije plek bewaard wordt.

Tip: plak een briefje op de emmer met de datum van het laatste gebruik. Zo weet je precies hoe lang de verf nog houdbaar is.

Hoe kun je verf bewaren?

Door de verf op de juiste manier te bewaren kun je deze op een later moment nog een keer gebruiken en hoef je de verf niet weg te gooien. Sluit de emmer goed af, want verf is langer houdbaar in een luchtdichte, afgesloten emmer. Bewaar de verf op een koele, droge en vorstvrije plek. De temperatuur waarin de verf opgeslagen staat speelt namelijk een grote rol in de houdbaarheid van de verf. Een constante, redelijk koele temperatuur is het beste voor de verf.

Is de emmer al bijna leeg? Dan zit er veel lucht in de emmer en kan het zijn dat er zich een vel vormt over de verf. Om dit te voorkomen, is het mogelijk om de verf over te gieten in een kleinere verpakking, waar minder lucht in zit.